טיסה לחו"ל היא תמיד מרגשת, לא משנה אם מי אתם טסים, לאן ולאיזו מטרה. על מנת שתוכלו לנוח ולהנות, יש כמה דברים שאסור לכם לשכוח לעשות לפני העלייה למטוס.
תקציב ומטבע מקומי
כל חופשה מתחילה בתכנון תקציב, כדי שתוכלו להיות בטוחים שיש לכם מספיק כסף לממן את כל מה שאתם חולמים לעשות. תבררו את מחירי הטיסות והלינה, תנסו להבין מראש כמה תעלה לכם מחייה במקום והאם אתם יכולים להרשות לעצמכם הרבה מסעדות ואטרקציות. חשוב מאוד הכל על המרת מטבע עוד לפני שאתם מגיעים – האם כדאי להמיר כבר בארץ או שעדיף לחכות? מהו שער ההמרה המקובל? מה יקרה אם תשלמו בחו"ל עם כרטיס אשראי?
תבדקו מול הבנק וחברת האשראי שלכם, האם אתם צריכים להודיע לפני יציאה מהארץ. אל תיבהלו, זה בסך הכל נועד לוודא שלא יחסמו את כרטיסי האשראי שלכם, בגלל זיהוי של חיובים מוזרים לכאורה, שהם למעשה חיובים הגיוניים שלכם בחו"ל. באותה הזדמנות, תשאלו לגבי עמלות בינלאומיות.
אנחנו יודעים שלא נעים לחשוב על היבטים כלכליים, אבל זה הכרחי. אתם לא רוצים להגיע למדינה זרה, רק כדי לגלות שאתם לא יודעים איך לשלם או גרוע מזה – שאין לכם מספיק כסף.
דרכון ו-ויזה
אתם יודעים את זה כמובן, אבל נזכיר בכל זאת: חשוב לוודא כמה שיותר זמן מראש כי הדרכון שלכם בתוקף. תהליך הגשת הבקשה לחידוש דרכון יכול לקחת זמן רב, אז אל תדחו זאת לרגע האחרון, אלא טפלו בזה עוד לפני שתתחילו להזמין טיסות ומקומות לינה. בהזמנת טיסות ומלונות בינלאומיים, לרוב נדרש מספר דרכון.
מומלץ לעשות עותק של הדרכון (בדף או כתמונה בנייד), בשביל שתוכלו להשאיר אותו מוגן בכספת ובכל זאת להציג אישור כאשר אתם נדרשים. תבדקו באילו מקומות במסלול שלכם ידרשו בדיקת דרכונים, שכן יש מקומות שמחייבים אתכם להביא את הדרכון לביקור באטרקציה.
כמו כן, בהתאם לזהות המדינה ולמשך השהות, ייתכן שתידרש ויזה – מסמך שמונפק על ידי מדינה, שנותן לכם אישור להיכנס אליה ולשהות בה.
חקר המדינה והשפה
כאשר מתכננים טיסה לחו"ל, כדאי ללמוד כמה שיותר על היעד. תבררו כל מה שאתם יכולים לגבי המדינה, על ידי שיחות עם אנשים שהיו בה, בין אם חברים שלכם או חברי קבוצות רלבנטיות ברשתות חברתיות.
תבקשו המלצות למלונות, מסעדות וכו', תשאלו לגבי הנורמות והמסורות המקומיות כדי לקבל תחושה לגבי התרבות, ואתם יכולים אפילו ללמוד כמה יסודות של השפה המדוברת שם. תמיד עוזר לדעת איך לומר "שלום", "ביי", "תודה" ו"איפה השירותים?".
כמובן שניתן ורצוי להיעזר גם בספרי הדרכה. נכון, יש הכל באינטרנט, אבל עדיין יש ערך גם לספרי המדריכים לחו"ל המסורתיים, אשר נכתבים על ידי אנשים אמינים ומנוסים.
תנאים ונהלי בטיחות
יש עוד מטרה חשובה של מחקר לפני יציאה לחו"ל: להיות מוכנים מבעוד מועד לכל תרחיש, ולפתוח את הראש כדי למנוע אכזבה. תבינו מראש עם מה אתם עומדים להתמודד, והאם זה מתאים לכם. האם אתם יכולים להנות למרות עומס בכבישים, זיהום, אשפה, נוף לא מוכר, עוני או מחסומי שפה? האם אתם אוהבים לחוות הרים, ערים או חופים? אם תחקרו את כל האפשרויות וסוגי המקומות בהם תבקרו, הציפיות שלכם יישארו מציאותיות.
כמו כן, חשוב שתמיד תהיו מודעים לבטיחותכם בעת נסיעה למדינה חדשה. תלמדו מראש את פרוטוקולי הבטיחות עבור אסונות ומקרי חירום מסוגים שונים, ותשמרו על ריכוז וחושים חדים כדי לסכל כייסים ורמאים.
תשמרו על התיקים והארנקים שלך מאובטחים בזמן שאתם מסתובבים, תימנעו מללבוש משהו מוגזם או מפואר מדי, ותרחיקו את הכסף שלכם מידי זרים בזמן הליכה. במידת האפשר, תשתדלו להשאיר את כרטיסי האשראי בכספת יחד עם חפצי ערך אחרים.
שיטוט באזור שאתם לא מכירים יותר מדי, בשילוב עם מחסום השפה, עלול לגרום לכם לחוש לא בנוח ואפילו בסכנה. ודאו שיש לכם בהישג יד את תוכניות הטיול, מפות, מידע על הטיסות והמלונות וגם מדריכי טיולים. בכל מקרה, מומלץ לשתף בני משפחה או חברים שנשארים בארץ לגבי מיקומכם, על מנת שיוכלו לסייע אם תמצאו את עצמכם במצב לא נעים.
נשאר רק להנות
זהו, סיימתם את החלקים הפחות נעימים של חופשה בחו"ל. כעת, נותר לכם רק לעשות חיים וליצור זיכרונות.